فهرست مطالب
Toggleسیستم عامل ویندوز ۱۰ یکی از بهترین، سریع ترین و کارآمد ترین سیستم عامل های کمپانی مایکروسافت به شمار می رود، اما بنابر دلایل متعدد، پس از مدتی دچار افت سرعت می شود. در این مقاله کاربردی به معرفی ۱۰ روش برای افزایش سرعت سیستم عامل ویندوز ۱۰ می پردازیم که بسیاری از آنها بدون صرف هزینه و با تاثیر بسیار زیاد، به کارهای روزانه شما سرعت بیشتری می بخشند.
سیستم عامل ویندوز ۱۰ در سپتامبر سال ۲۰۱۴ برای اولین بار رونمایی و در دسترس کاربران قرار گرفت و اکنون بیش از ۶ سال از عرضه رسمی آن می گذرد. تا کنون نیز به روز رسانی های متعددی برای آن منتشر شده که هر کدام از آنها، قابلیت های جدید به سیستم عامل افزوده اند. این سیستم عامل نیز همانند سایر نمونه های موجود، پس از مدتی و بنابر دلایل متعدد دچار افت سرعت می شوند و روش هایی که در ادامه ارائه می دهیم، شما را از یک سیستم عامل کند رها می سازد.
۱۰- سیستم عامل ویندوز را Reset کنید
منظور از ریستارت، راه اندازی مجدد ساده نیست و در این روش سیستم عامل به زمان نصب اولیه خود باز می گردد و می توانید نرم افزار های نصب شده را هم حذف کنید. برای انجام این کار باید عبارت Reset را در منوی استارت تایپ کنید. سپس به منوی Recovery منتقل می شوید که گزینه اول آن به نام Get Started مشخص شده است.
با کلیک کردن روی این گزینه، دو راه حل برای شما به نمایش گذاشته می شود که در صورت انتخاب گزینه اول، فایل های شما و نرم افزار های نصب شده حفظ می شوند. با انتخاب گزینه دوم، تمام فایل ها و برنامه های شما حذف خواهند شد و یک سیستم عامل تازه در دسترس شما قرار می گیرد. این روش نیاز به صبر و حوصله دارد و در صورتی که سخت افزار کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ شما، سریع نیست، باید مدت به نسبت زیادی را برای به سرانجام رساندن آن در انتظار بمانید.
۹- سیستم عامل خود را به روز رسانی کنید
در بسیاری از مواقع که سیستم عامل ویندوز ۱۰ دچار مشکلات عجیب و غیر منطقی می شود، می توانید روی به روز رسانی آن حساب باز کنید. هر چند در سال های اخیر، عملیات آپدیت ویندوز سبب بروز مشکلاتی برای کاربران شده، اما درصد بروز مشکل بسیار ناچیز بوده و در اکثر موارد به برطرف سازی مشکلات موجود منجر شده است.
برای این کار باید عبارت Update را در منوی استارت تایپ کرده و به صفحه مورد نظر در تنظیمات سیستم عامل بروید. سپس روی عبارت Check For Updates کلیک کنید. کامپیوتر شما به سرور مایکروسافت متصل شده و آخرین به روز رسانی ها را متناسب با نسخه سیستم عامل دریافت خواهید کرد. فراموش نکنید که ریستارت کردن ویندوز (از نوع معمولی) برای نصب و تکمیل فرآیند به روز رسانی لازم است.
۸- نرم افزار های استارت آپ را بررسی کنید
سیستم عامل ویندوز ۱۰ برخی از نرم افزار های نصب شده توسط شما و برخی از سرویس های خود را به صورت پیش فرض در لیست استارت آپ قرار می دهد و این اپلیکیشن ها همراه با سیستم عامل Load می شوند. با بررسی بخش Startup در Task Manager می توانید لیست اپلیکیشن هایی که همراه با سیستم عامل راه اندازی می شوند را مشاهده کنید.
به طور حتم بسیاری از سرویس ها و اپلیکیشن ها به صورت دائمی توسط شما مورد استفاده قرار نمی گیرند و وجود آنها در لیست استارت آپ ضروری نیست. به این ترتیب می توانید با کلیک راست روی آنها و انتخاب گزینه Disable، اپلیکیشن های غیر ضروری را در بخش استارت آپ غیر فعال کنید. همین روش ساده می تواند در بسیاری از موارد، سرعت راه اندازی سیستم عامل را به دو برابر افزایش دهد.
۷- استفاده از Disk Cleanup
بسیاری از کاربران پس از به روز رسانی ویندوز ۱۰ و مدتی استفاده از آن، متوجه پر شدن بی دلیل فضای درایو نصب سیستم عامل می شوند. ویندوز به صورت پیش فرض، فایل های مربوط به آپدیت سیستم عامل و درایور ها را حفظ می کند که نیازی به آنها ندارید و پس از نصب آپدیت ها، می توانید آنها را با استفاده از ابزار Disk Cleanup حذف کنید.
برای ورود به محیط این ابزار، باید عبارت Disk Cleanup را در منوی استارت تایپ کنید. پس از ورود به این بخش می توانید درایو نصب سیستم عامل را انتخاب و سپس فایل های موجود به همراه حجم آنها را مشاهده کنید. برای مشاهده حجم فایل های مربوط به آپدیت ویندوز و درایور باید گزینه Cleanup System Files را انتخاب کنید. سپس گزینه های مورد نظر خود را انتخاب و روی OK کلیک کنید.
۶- نرم افزار های غیر ضروری را حذف کنید
بسیاری از سرویس ها و نرم افزار های نصب شده توسط شما یا سیستم عامل ویندوز ۱۰ بدون استفاده باقی می مانند و حجم برخی از آنها نیز بسیار زیاد است. از این رو توصیه می شود به بخش Apps در تنظیمات ویندوز رفته و لیست نرم افزار ها را بررسی کنید. سپس اپلیکیشن ها و سرویس های بدون استفاده و غیر ضروری را Unistall کنید.
۵- افکت های ویژه را غیر فعال کنید
در صورتی که کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ شما به سخت افزار قدرتمندی مجهز نیست (به خصوص در دستگاه های قدیمی) باید قید برخی از افکت های ویژه سیستم عامل را بزنید. برای ورود به بخش افکت های ویژه باید روی My Computer راست کلیک کرده و به بخش Properties و سپس به بخش Advanced System Setting بروید. در صفحه باز شده روی گزینه Setting در کادر Performance کلیک کنید. اکنون وارد بخش Visual Effects شده اید.
توصیه می شود که همانند تصویر بالا تنظیمات را انجام داده و تیک فعال سازی گزینه ها را همانند آن بردارید. به این ترتیب تغییری در رابط کاربری سیستم عامل ویندوز ۱۰ به وجود نمی آید و فقط افکت های غیر ضروری غیر فعال می شوند. این روش کاربردی می تواند فشار موجود روی سیستم های دارای واحد گرافیکی مجتمع (onboard) را کاهش دهد.
۴- افکت Tranparency را غیر فعال کنید
فعال بودن حالت شفاف در تم ویندوز ۱۰ به زیباتر شدن رابط کاربری منجر می شود، اما همین مورد می تواند به کاهش سرعت سیستم عامل، به خصوص در کامپیوتر های شخصی و لپ تاپ های قدیمی و کند منجر شود. از این رو توصیه می شود که حالت شفاف یا Transparency را در بخش Colors غیر فعال کنید.
۳- حافظه رم را ارتقا دهید
بخشی از کند بودن کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ در سیستم عامل ویندوز ۱۰ به کافی نبودن حجم حافظه رم اختصاص دارد. در صورتی که حافظه رم کامپیوتر یا لپ تاپ شما کمتر از ۴ گیگابایت است، باید هر چه سریع تر نسبت به افزایش حافظه رم اقدام کنید. پیش از ارتقای حافظه رم باید حداکثر میزان قابل پشتیبانی توسط مادربرد کامپیوتر شخصی و لپ تاپ خود مطلع شوید و وجود اسلات اضافه برای نصب حافظه بیشتر بررسی کنید.
در حال حاضر بسیاری از کامپیوتر های شخصی قادر به پشتیبانی از حداقل ۸ گیگابایت و حداکثر ۱۲۸ گیگابایت حافظه رم هستند. هر چند به جز در موارد محدود و بسیار حرفه ای به ۱۲۸ گیگابایت حافظه نیاز ندارید، اما سعی کنید حجم حافظه رم را حداقل به ۴ تا ۸ گیگابایت ارتقا دهید. توصیه می شود که فرکانس، ولتاژ و زمان بندی (CL) ماژول حافظه ای که قصد خریداری آن را دارید، با ماژول نصب شده روی دستگاه، یکسان انتخاب شود.
۲- از SSD استفاده کنید
در صورتی که روی کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ خود از هارد دیسک به عنوان درایو نصب سیستم عامل ویندوز ۱۰ استفاده کنید، هر چه سریع تر یک درایو سالید (SSD) خریداری کنید. در حال حاضر قیمت انواع SSD نسبت به ماه های گذشته به شدت افزایش یافته، اما برای افزایش چشم گیر سرعت سیستم عامل ویندوز ۱۰ به این محصول نیاز مبرم دارید.
توصیه می شود یک SSD با حداقل حجم ۱۲۰ گیگابایت خریداری کنید تا علاوه بر سیستم عامل، بتوانید نرم افزار ها و حتی برخی از بازی های مورد علاقه خود را نصب کنید. با نصب SSD می توانید Load بسیار سریع (کمتر از ۱۰ ثانیه) برای سیستم عامل و قابلیت اجرای چند نرم افزار به صورت همزمان بدون افت سرعت را تجربه کنید.
۱- ابزار system maintenance را تست کنید
سیستم عامل ویندوز ۱۰ می تواند بسیاری از مشکلات موجود را بررسی و اعلام کند. به این ترتیب به سادگی امکان شناسایی مشکلاتی که از چشم شما دور مانده، وجود دارد. بسیاری از مسائل که به افت سرعت منجر می شوند، به سادگی توسط سیستم عامل قابل تشخیص و برطرف سازی هستند. برای این منظور عبارت system maintenance را در منوی استارت تایپ کنید. سپس روی گزینه Start Maintenance کلیک کنید. سیستم عامل ویندوز ۱۰ به صورت خودکار این کار را در بازه زمانی مشخص انجام می دهد، اما توصیه می شود که به صورت شخصی نیز این ابزار را بررسی کنید.