امروزه در عصر دیجیتال ، انواع مانیتور به بخشی ضروری از زندگی ما تبدیل شده اند. قطعا یک سیستم خوب بدون استفاده از یک مانیتور با قابلیت های مناسب نمیتواند تجربه بصری مطلوبی را برای ما به ارمغان آورد. از زمانی که اولین مانیتور های CRT (همان مانیتور های بزرگ قدیمی که اصطلاحا به آنها لوله پرتو کاتدی هم میگفتند) متولد شدند، تا امروز تغییراتی بسیاری در تکنولوژی تولید آنها بوجود آمده است که مرحله به مرحله این محصول ضروری را بهبود بخشیده و پیشرفت داده است. دو فناوری مدرن که اکنون در بین مصرف کنندگان محبوب هستند، نمایشگرهای Mini LED و OLED هستند.
به زبان ساده، اینها دو نوع مختلف صفحه نمایش هستند که از فناوری های متفاوتی برای تولید تصاویر استفاده می کنند. همچنین در سال های اخیر به دلیل ویژگی های عملکردی فوق العاده ای که دارند مورد توجه ویژه قرار گرفته اند. قبلاز خرید مانیتور باید بدانیم که در صفحه نمایش آن از چه تکنولوژیهایی استفاده شده در ادامه به کاربرد هر یک از این فناوری ها پرداخته و این دو نوع نمایشگر را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد پس با ما همراه باشید!
Mini LED در مانیتور چیست ؟
این مانیتور نوعی نمایشگر LCD با نور پسزمینه LED هستند که از تعداد زیادی چراغ ال ای دی کوچک برای روشن کردن استفاده میکنند.در واقع این مانیتور از دیودهای ساطع نور مینیاتوری به عنوان منبع نور پس زمینه استفاده می کند. اندازه این ال ای دی ها در مقایسه با ال ای دی های سنتی بسیار کوچکتر است و امکان استفاده از چگالی بالاتر LED ها در پنل صفحه نمایش را فراهم میکند. این افزایش تراکم باعث میشود که به رنگهای سیاه عمیق تر و سفید های روشن تر دست یابیم!
فناوری Mini LED همچنین دقت رنگ بهبود یافته و محدوده دینامیکی (HDR) بالاتر را ارائه می دهد و تجربه بصری زنده تر و واقعی تر را امکان پذیر میکند و در واقع مزیت اصلی این مانیتورها این است که سطح کنتراست و روشنایی بهتری نسبت به نمایشگرهای LCD سنتی ارائه می دهند.
OLED در مانیتور چیست ؟
از سوی دیگر، مانیتورهای OLED (Organic Light-Emitting Diode) نوعی نمایشگر هستند که از مواد آلی برای تولید نور استفاده می کنند. به این صورت که در ساخت آنها از لایه ای از ترکیبات آلی استفاده شده که هنگام عبور جریان الکتریکی از آنها نور ساطع میشود. برخلاف Mini LED ، این نوع مانیتور به نور پس زمینه جداگانه نیاز ندارد، زیرا هر پیکسل جداگانه نور خود را ساطع می کند و این موضوع امکان سیاهی واقعی را فراهم می کند، چون که پیکسلها را می توان به طور کامل خاموش کرد و در نتیجه نسبت کنتراست بی نهایت و کیفیت تصویر بهتری را به همراه داشت. همچنین این امر باعث می شود که این مانیتور ها باریک تر و سبک تر نیز باشند.
فناوری OLED در طیف گسترده ای از دستگاه ها از جمله تلویزیون، تلفن های هوشمند و ساعت های هوشمند استفاده میشود. ماهیت نازک و انعطاف پذیر پنل هایش آنها را برای نمایشگر های خمیده مناسب می کند. علاوه بر این، ماهیت خود تابشی پیکسل های آن به زمان پاسخ دهی سریع و کاهش تاری حرکت کمک میکند.
تفاوت Mini LED و OLED در مانیتور
هر دو نوع نمایشگر قابلیت نمایش قابل توجهی را ارائه می دهند اما در فناوری زیر بنایی خود متفاوت هستند. Mini LED برای نور پس زمینه به مجموعه ای از ال ای دی های کوچک متکی است، در حالی که OLED دارای پیکسل های خود تابشی است که نور خود را تولید می کنند. این تمایز بر چندین جنبه از ویژگی های عملکردی آنها تأثیر می گذارد.
ویژگی های OLED
به عنوان مثال مانیتور های مینی ال ای دی امکان کنترل دقیق سطوح روشنایی در مناطق خاصی از صفحه را فراهم میکنند و این قابلیت منجر به سیاهی عمیق تر، نسبت کنتراست بهبود یافته و عملکرد HDR بهتر می شود. از سوی دیگر، نمایشگر های OLED به دلیل توانایی در خاموش کردن کامل پیکسل های جداگانه، رنگ مشکی واقعی و نسبت کنتراست بی نهایت را ارائه می دهند و این قابلیت منجر به کیفیت تصویر فوق العاده ای می شود، به خصوص در صحنه های تاریک!
به طور کلی مانیتور های Mini LED سطوح کنتراست و روشنایی بالاتری نسبت به نمایشگر های OLED ارائه می دهند. همچنین می توانند رنگ های دقیق تری تولید کنند . اما در مقابل مانیتور های OLED زاویه دید وسیع تری و زمان پاسخگویی بهتری را ارائه می دهند.
ویژگی های مانیتور Mini LED
مانیتورهای Mini LED نسبت به نمایشگرهای OLED از مصرف انرژی بیشتری برخوردار هستند و طول عمر بیشتری نیز دارند. اما نقطه ضعف این صفحه نمایشها این است که ضخیم تر و سنگین تر هستند و برای دستگاه های قابل حمل مناسب نیستند. همچنین نمایشگرهای OLED گرانتر از مانیتور های Mini LED هستند و بیشتر در معرض سوختن هستند. یکی از معایب این فناوری این است که جایی که تصاویر برای مدت طولانی نمایش داده میشوند میتوانند علامتی دائمی بر روی صفحه باقی بگذارند. این مشکل را می توان با استفاده از محافظ صفحه و به حداقل رساندن نمایش تصاویر ثابت کاهش داد.
از نظر کاربرد، مانیتور های Mini LED برای نمایشگرهای بزرگ مانند تلویزیون و مانیتور مناسب هستند. همچنین به دلیل سطح روشنایی بالاتر، انتخاب خوبی برای نمایشگرهای فضای باز هستند. از سوی دیگر، فناوری OLED برای دستگاه های قابل حمل مانند گوشی های هوشمند و تبلت ها مناسب تر هستند. اگر با محتوایی کار می کنید که نیاز به بازتولید رنگ دقیق دارد، مانند ویرایش عکس یا ویدیو، یک مانیتور Mini LED می تواند انتخاب عالی باشد.
دقت رنگ برتر و محدوده دینامیکی بالاتر ارائه شده توسط نمایشگرهای LED کوچک، تجربه بصری واقعی تر را برایتان فراهم می کند و تضمین می کند که می توانید تصاویر و فیلم ها را با وضوح خیره کننده و رنگ های زنده ببینید. مانیتور های OLED زوایای دید وسیعی را ارائه میکنند و رنگها و کیفیت تصویر ثابت را بدون توجه به موقعیت بیننده تضمین میکنند. این باعث میشود که برای محیطهای کاری مشترک یا موقعیتهایی که چندین نفر نیاز دارند به طور همزمان صفحه را مشاهده کنند، مناسب باشند.
سخن پایانی
در آخر باید بگوییم که انتخاب بین این دو فناوری به کاربرد مورد نظرتان بستگی دارد. چه برای کار حرفه ای و چه برای فعالیت های تفریحی، تصمیم گیری بین این دو صفحه نمایش می تواند چالش برانگیز باشد. هر دو فنآوری نمایش مزایایی متمایز ارائه می دهند و نیازهای مختلف را برآورده می کنند و فرآیند انتخاب را به ترجیحات فردی و موارد استفاده خاص وابسته می کنند.
برای کسانی که به دقت رنگ و کاهش تیرگی بیشتر اهمیت می دهند، مانیتورهای Mini LED انتخاب مناسبی هستند و در تنظیمات حرفه ای مانند طراحی گرافیکی و ویرایش ویدیو عالی هستند. در حالی که کسانی که کیفیت تصویر و رنگ مشکی واقعی را در اولویت قرار می دهند، ممکن است نمایشگرهای OLED را ترجیح دهند. همچنین آنها برای بازی ایده آل تر هستند. در نهایت، تصمیم گیری بین این دو فناوری به نیازها و اولویت های فردی بستگی دارد و حتما قبل از خرید مانیتور باید بدانید از صفحه نمایش برای چه کاربردی استفاده میکنید.