بولت ژورنال
چیست؟

می‌توان گفت بولت ژورنال یک نوع دفتر برنامه‌ریزی خاص با قابلیت شخصی سازی است که به شما برای رسیدن به اهداف و برنامه‌ریزی دقیق کمک زیادی می‌کند

آموزش استفاده از بولت ژورنال

بولت ژورنال به معنی دفتر برای نوشتن بولت است. این دفتر برنامه ریزی مختص یک فرد است که با توجه به اهداف و برنامه‌های هفتگی و ماهانه آن را طراحی می‌کند.

برای این که بتوانید بولت ژورنال خود را طراحی کنید باید مفاهیم اصلی آن را یاد بگیرید.

۱- خلاصه نویسی

اولین اصل برای طراحی بولت ژورنال خلاصه نویسی است چرا که یکی از اهداف ما برای داشتن دفتر برنامه ریزی افزایش بازدهی است. پس نباید وقت خود را با نوشتن متن های طولانی تلف کنیم. بنابراین به جای نوشتن متن های طولانی و جمله های کامل ، همه چیز را خلاصه‌نویسی می‌کنیم.

به طور مثال به جای نوشتن: استاد برای هفته آینده امتحان مکانیک میگیره پس باید از دوشنبه آماده امتحان بشم بنویسید: مطالعه جزوه مکانیک برای هفته آینده.

۲- بولت ها

بولت ژورنال یعنی دفتری که در آن بولت یادداشت می‌کنیم. بولت ها علامت‌های کوچکی مثل دایره، ستاره ،خط فاصله و … هستند.

به طور کلی ۳ بولت اصلی داریم

وظایف

به معنی هر کاری که ضرورت دارد و باید انجام شود. که ما آن را در بولت ژورنال با مربع توخالی نشان می‌دهیم و هر زمان که آن کار انجام شد روی آن ضربدر می‌کشیم.

رویداد‌ها

رویداد‌ها ورودی هایی هستند که به تاریخ خاصی مربوط می‌شوند، مثل تاریخ تولد یا قرارکاری. رویداد را می‌توانید هم قبل و هم بعد از انجام آن بنویسید.

یادداشت‌ها

یادداشت ها ورودی هایی هستند که نمیخواهیم آن را فراموش کنیم. مثلا تاریخ جلسه فردا تغییر کرد

۳- صفحه ها

احتمالا در بولت ژونال ها صفحات گوناگون با طرح ها و شکل های متفاوت دیده‌اید. چون بولت ژورنال ها مختص یک نفر هستند و آن فرد با توجه به برنامه ، نیازها و سلیقه ی خود آن را طراحی کرده است هزاران صفحه بولت ژورنال وجود دارد، ولی در بین این صفحات چند صفحه هستند که چهارچوب اصلی برای طراحی بولت ژورنال هستند.

توجه داشته باشید نیازی نیست که تمام صفحات دفتر خود را در همان ابتدا کار طراحی کنید، با مرور زمان این صفحات را طراحی و به دفتر خود اضافه می‌کنیم.

۱- فهرست

در ابتدای بولت ژورنال چند صفحه خالی برای فهرست قرار میدهیم تا در اینده با تکمیل شدن دفتر برنامه ریزی، عنوان و شماره صفحات خود را در آن درج کنیم. در نظرد داشته باشدی حتما قبل از شروع طراحی ۴ صفحه ابتدایی را برای فهرست خالی بگذارید

اطلاعات بیشتر

فهرست در بولت ژورنال

فهرست یکی از اصلی ترین صفحات بولت ژورنال به حساب می‌آید.

برای نوشتن فهرست ۴ صفحه اول دفتر را خالی بگذارید چون در این قسمت باید شماره و عنوان صفحاتی که در آینده طراحی می‌کنید را قرار دهید.

در آینده بعد از آن که صفحه‌ای طراحی می‌کنید بلافاصله شماره و عنوان آن را در فهرست یادداشت می‌کنید تا بتوانید به راحتی آن را پیدا کنید.

از آنجایی که هر بولت ژورنال متناسب با نیاز هر فرد طراحی می‌شود صفحه فهرست هم می‌تواند متناسب نیاز شما طراحی شود و می‌توانید ایده های خلاقانه برای بهتر شدن آن استفاده کنید.

مثل استفاده از رنگ یا برچسب و …

۲- آینده نگار

در این قسمت کارهایی را یادداشت می‌کنیم که مربوط به ماه جاری نباشد. به طور مثال اگر در ماه فروردین هستید در آینده نگار برای ۴ماه بعد کادر می‌کشیم. در اول هر ماه جدید به آینده نگار رجوع می‌کنیم و کارهای آن ماه را در صفحه برنامه ریزی یادداشت می‌کنیم.

اطلاعات بیشتر

آینده‌نگار

در بولت ژورنال برخلاف دفتربرنامه‌ریزی تمرکز اصلی بر روی ماه جاری یا نهایتا ماه بعدی است. چون قرارنیست نوشتن بولت ژورنال وقت زیادی از ما بگیرد.

سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که پس اگر در ماه های آینده کاری پیش بیآید آن را کجا یادداشت کنیم. مثلا امتحان پایان ترم در خرداد ماه یا رزوز هتل در فروردین  و یا ….

ما در ابتدای بولت ژورنال ۲ صفحه را برای آینده نگار در نظر میگیریم. در آینده نگار یکسری کادر وجود دارد برای ماه های آینده که هنوز صفحات آن را آماده نکرده‌ایم.

مثلا اگر در ماه شهریور شروع به نوشتن بولت ژورنال کرده اید باید در آینده نگار ماه های مهر، آبان ،آذر ، دی ، بهمن و اسفند را نوشته و کادر قراردهید.

به این ترتیب با گذر زمان هروقت به ماه جدید رسیدیم به آینده نگار رجوع می‌کنیم و کاری را که در کادر آن ماه یادداشت کرده بودید به یاد می‌آوریم و در برنامه آن ماه می نویسیم.

با این کار نه کارهایمان را فراموش میکنیم و نه وقت زیادی برای ساختن صفحات هدر می‌دهیم.

۳- ماه‌نگار

این صفحه مربوط به برنامه‌ریزی برای ماهی که درآن قرار داریم است. این بخش شامل دو صفحه است ،صفحه اول شامل اهداف و کارهایی که قرار است در آن ماه انجام دهیم و صفحه دوم تقویم همان ماه که رویدادهای آن ماه را یادداشت می‌کنیم

اطلاعات بیشتر

ماه‌نگار

تمرکز اصلی در بولت ژورنال بر روی ماه جاری است و ماه های بعدی اهمیت کمتری برای ما دارد و پایه‌ی اصلی برنامه‌زیری ماهانه، ماه‌نگار است.

ماه نگار دارای ۲ صفحه‌ی اصلی بوده که شامل صفخه‌ی وظایف و صفحه‌ی تقویم است.

صفحه وظایف

همانطور که از اسم آن پیداست، صفحه‌ای است که در آن کارهایی که قرار است در ماه جاری انجام دهید را یاید بنویسید.

برای نوشتن این صفحه میتوانید چند سوال ساده از خود بپرسید و شروع به نوشتن کنید.

  • هدف های من در این ماه چیست؟
  • اولویت های من در این ماه چه چیزهایی است؟
  • چه کارهایی را در این ماه دوست دارم انجام دهم؟

صفحه تقویم

این صفحه که در هر سطر آن تاریخ روزهای آن ماه را دارد، چشم انداز شما برای آن ماه است.

شما میتوانید اتفاق هایی که قرار است در این ماه بیافتد را در این صفحه یادداشت کنید و یا بعد از اینکه اتفاق افتاد آن را بنویسید، تصمیم گیری با شماست.

البته میتوانید صفحات دلخواه دیگری را هم به ماه نگار خود اضافه کنید ، مثلا صفحه‌ی کم کردن وزن و …

۴- روزنگار

روزنگاراصلی‌ترین قسمت بولت ژورنال است و معمولا با این صفحه بیشتر از صفحات دیگر کار می‌کنیم. باید هر چیزی را اول در این قسمت وارد کنید و بعدا به صفحات دیگر منتقل کنید. ابتدا در بالای صفحه تاریخ را بنویسید و شروع کنید به نوشتن کارهای همان روز

اطلاعات بیشتر

روزنگار

روزنگار همان برنامه‌ریزی روزانه ولی جامع و کلی تر است. ما در برنامه ریزی روزانه کارهایی که میخواهیم انجام دهیم را مینوسیم ولی روزنگار فقط محدود به این موضوع نیست و میتوانیم علاوه بر این گزارش ها، فکر و ایده‌های خود را نیز یادداشت کنیم.

چند مورد را برای شما مینوسیم تا بهتر آشنا شوید:

  • ایده‎‌هایی که در طول روز به ذهنمان رسیده.
  • کارهایی که باید انجام دهیم.
  • قرارهای مهم آن روز را بنویسید.
  • وعده‌هایی که در روز میخوریم
  • خاطره نویسی البته مختصر و کوتاه
  • گزارش کوتاهی از جلسات و یا کلاس هایی که شرکت کرده اید.
  • کارهایی که باید در قسمت های دیگر بولت ژورنال بنویسید ولی وقت طراحی صفحات آن را ندارید.

البته این موارد شخصی هستند و ممکن است یک نفر ۵ سطر در روز را بنویسید و یک نفر همه صفحه را یادداشت کند.

روزنگار را به صورت بنویسیم.

نوشتن روزنگار یک دوره تکرارشونده است که که در ادامه توضیح میدهیم.

  1. در انتهای شب کارهایی که قرار بود انجام دهیم را مرور میکنیم و اگر نیاز به زدن علامت بود انجام می‌دهیم. اگر کاری خارج از برنامه ( مثلا اگر نبود کتابی را بخوانیم ولی خواندیم) انجام داده‌ایم به گزارش اضافه می‌کنیم اگر ایده یا فکری هم به ذهنمان رسیده یادداشت می‌کنیم. حتی اگر اتفاق جالبی هم برایمان افتاده یادداشت می‌کنیم.
  2. وقتی مرور کارهای روزانه انجام شد شروع به نوشتن کارهای فردا ولی نه خیلی طولانی
  3. فردا صبح دفتر خود را باز میکنیم و کارهایی که برای آن روز داریم مرور می‌کنیم. البته طول روز هم میتوانیم دفتر خود را مرور کنیم و یا علامت بزنیم، اما مهم شب و صبح است.
  4. دوباره در انتهای شب دفتر خود را باز میکنیم و همین روند تکرار می‌شود.

جای روزنگار کجاست؟

دفتر بولت ژورنال خود را باز کنید ، هرکجا که صفحه خالی دیدید شروع به نوشتن روزنگار کنید تا زمانی که نیاز به نوشتن مطلب دیگری داشتید یا خواستید صفحه‌ی جدیدی را شروع کنید.

۴- انتقال اطلاعات

انتقال اطلاعات در بولت ژورنال یعنی در پایان هر بازه زمانی ( آخر هفته، ماه و یا سال ) بولت ژورنال را باز و کارهای انجام نشده را مرور کنیم. سپس تصمیم می‌گیریم که کارهای انجام نشده را به بازه زمانی بعدی ( هفته‌ی آینده ، ماه آینده و یا سال آینده ) انتقال بدهیم یا خیر.

برای این تصمیم گیری می‌توانید دو سوال از خود بپرسید :

اگر جواب هر دو سوال منفی باشد آن کار در گذشته می‌ماند و به آینده منتقل نمی‌شود. اما اگر جواب یک یا هر دو سوال مثبت باشد آن کار به آینده منتقل می‌شود.

اگر سوالی در مورد بولت ژورنال دارید
فرم زیر را پر کنید