معرفی سیستم عامل لینوکس

معرفی سیستم عامل لینوکس
زمان مطالعه: 6 دقیقه
 

لینوکس سیستم عاملی بسیار شبیه به UNIX است که هدف از ارایه آن دسترسی کاربران کامپیوترهای شخصی به یک سیستم عامل با دسترسی آزاد (Open Source) بوده است. برای فهمیدن اینکه چرا لینوکس اینقدر محبوب شده است، بهتر است کمی در رابطه با تاریخچه آن بدانیم. اولین نسخه UNIX چند دهه قبل به عنوان یک سیستم عامل تحقیقاتی در دانشگاه ها به کار گرفته شد. در دهه ۱۹۸۰، شرکت هایی چون SUNاقدام به ساخت Workstation های قدرتمندی نمودند که همگی بر مبنای UNIX بودند. به دنبال آن سایر شرکت ها همچون HP، IB، Silicon Graphics، Apollo و غیره برای رقابت با SUN وارد عرصه Workstation شدند. متاسفانه هر کدام از آنها به طور مستقل به ارایه نسخه اختصاصی خود از لینوکس پرداخت که همین موضوع کار فروش این نرم افزار را با مشکل مواجه ساخت. واکنش مایکروسافت به این بازارWindows NT بود که همان ویژگی های سیستم عامل UNIX را داشت یعنی امنیت، پشتیبانی از چندین CPU، حافظه بالا، disk management و غیره. این سیستم عامل به نحوی طراحی شده بود که با بیشتر برنامه های کاربردی ویندوز سازگاری داشت.

  

  

 با وجودی که توسعه سیستم عامل های اختصاصی توسط شرکت های مختلف و عدم وجود نظارت در دنیای UNIX موجب تضعیف UNIX گشت، اما زمانی که لینوکس پا به عرصه این چشم انداز مبهم گذاشت، توجه زیادی را به سمت خود جلب نمود.

  

 وقتی Linux kernel توسط Linus Torvalds ساخته شد، آزادانه در دسترس افراد قرار گرفت و Torvalds از بقیه کمپانی ها نیز دعوت کرد که به kernel بپیوندند، با این شرایط که این حمایت به صورت رایگان باشد. هزاران برنامه نویس شروع به ارتقای لینوکس نمودند و این سیستم عامل به سرعت رشد یافت. از آنجا که این سیستم عامل رایگان بوده و بر روی پلت فرم های PC قابل استفاده است، به سرعت توجه بسیاری از برنامه نویسان را به خود جلب کرد.

  

 لینوکس همواره طرفداران خاص خود را داشته است و می تواند از جهات مختلفی کاربران خود را جذب کند:

  

 • افرادی که UNIX را از قبل می شناسند و به همین خاطر به استفاده از لینوکس علاقه دارند
 • افرادی که می خواهند کار با این سیستم عامل را تجربه کنند
 • افرادی که خواهان کنترل بالا بر سیستم عامل خود هستند
 • افرادی که مشکل شخصی با مایکروسافت دارند

  

 به طور کلی می توان گفت که مدیریت لینوکس بسیار سخت تر از سیستم عاملی همچون ویندوز است، اما انعطاف پذیری و امکانات مدیریتی بیشتری دارد.
 در اینجا برخی از توزیع های شناخته شده و موفق سیستم عامل لینوکس را معرفی کرده و به مقایسه کارکرد و معماری آنها می پردازیم.

  

 ۱ : توزیع FedoraCore
 از معروفترین و کاربردی ترین نسخه های لینوکس که خصوصاً هنوز هم عده زیادی در ایران لینوکس را با این توزیع می شناسند، Redhat است که تا نسخه ? آن به بازار ارائه گردید و پس از آن کمپانی Redhat در ? توزیع Redhat Enterprise , FedoraCore اقدام به ارائه محصولات خود کرد. FedoraCore که برگرفته از معماری Red hat است، اولین نسخه خود را در نوامبر ۲۰۰۳ تحت گواهی (GPL (General Purpose Licens و به شکل رایگان به بازار سیستم های عامل عرضه کرد. آخرین نسخه پایدار آن FedoraCore 3 بوده که مبتنی بر هسته ۲. ۶. ۹ می باشد. نسخه ۳ این توزیع جز نسخه هایی است که به لحاظ سادگی و روانی، کار با آن برای افرادی که می خواهند برای اولین بار با لینوکس کار کنند، توصیه می شود.

  

 ۲ : توزیع Debian
 از توزیع های تخصصی و حرفه ای لینوکس می باشد که از لحاظ پایداری و امنیت رتبه بسیار خوبی را در بین سایر توزیع ها داراست. اولین نسخه Debian در آگوست ۱۹۹۳ انتشار یافت و شامل نسخه های stable (‌پایدار) و unstable ( ناپایدار) ‌می باشد. آخرین نسخه پایدار آن Debia woody 3. org می باشد که بیشتر در کامپیوتر های Server مورد استفاده قرار می گیرد و از نسخه های ناپایدار آن به Debian Sarge می توان اشاره کرد.
 رویه نصب این سیستم عامل به دلیل عدم وجود محیط گرافیکی قدری مشکل و پیچیده بوده و برای افراد آماتور که آشنایی چندانی با نصب لینوکس ندارند، استفاده از این توزیع در شروع کار به هیچ وجه توصیه نمی شود.

  

 ۳ : توزیع SuSE
 یک توزیع صد در صد آلمانی! که در مارس ۹۴ توسط کمپانی SuSE به بازار آمد و هم اکنون در اختیار شرکت Novell می باشد. آخرین نسخه این توزیع ۳.۹ بوده و می توان آن را تحت گواهی GPL به صورت مجانی از اینترنت دانلود نمود. سادگی کار در محیط این سیستم عامل و قدرت تشخیص بالای سایر قطعات سخت افزاری نسبت به دیگر توزیع ها، ‌ آن را به توزیعی مناسب جهت استفاده افراد مبتدی و تازه کار تبدیل می کند. نسخه Professional آن در ۵ نسخه عرضه شده و شامل بیش از ۲۰۰۰ بسته نرم افزاری است که نرم افزارهای متنوعی شامل مجموعهgames, Internet, Mulimedia Openoffice org و سایر برنامه های کاربردی مورد نیاز کابران را دارا می باشد. نصب این توزیع نیز بسیار راحت و بی دردسر بوده و افرادی که مایل هستند SuSE را در کنار ویندوز خود داشته باشند به راحتی توسط CD اول SuSE قادر به انجام این کار هستند.

  

 ۴ : توزیع Knoppix
 یک توزیع آلمانی دیگر که برای بیشتر لینوکس کاران شناخته شده است. اولین لینوکس فارسی، شبدیکس، بر اساس این توزیع نوشته و پیکربندی گردیده است. Knoppix مبتنی بر توزیع Debian بوده و توسط Klaus Knopper نوشته شده و آخرین نسخه پایدار آن ۳. ۸. ۱ می باشد که تحت گواهی GPL در دسترس عموم قرار دارد.

  

 ۵ : توزیع Slackware Linux
 Slack wure در ژولای ۱۹۹۳ توسط Potrick Volkerding بر اساس توزیع SLS، ‌تحت گواهی GPL و همانند دیگر توزیع های عنوان شده به صورت رایگان در اختیار همگان قرار گرفت. آخرین نسخه Slackware و ۱۰. ۱ بوده و جزو توزیع های تخصصی لینوکس محسوب می گردد که استفاده از آن برای تازه کارها به دلیل عدم داشتن واسط گرافیکی توانمند توصیه نمی شود.

  

 ۶ : توزیع Mandriva
 این توزیع را هنوز اکثر افراد با نام Mandrake Linux می شناسند که در جولای ۱۹۹۸ اولین نسخه آن مبتنی بر Red hat و تحت گواهی GPL ارائه گردید. آخرین نسخه پایدار آن Limited Edition 2005 می باشد که دارای هسته ۲. ۶. ۱۱ است. نصب سایر نرم افزارهای در Mandriva به دلیل برگرفته شدن آن از Red hat توسط مکانیزم RPM صورت می گیرد. وجود محیط گرافیکی گویا و سایر نرم افزارها و امکانات اولیه در Mandriva آن را به توزیعی نسبتاً‌ مناسب جهت آشنا کردن سایرین با لینوکس تبدیل کرده است.

  

 ۷ : توزیع Gentoo
 از دیگر توزیع حرفه ای وآنتی مبتدی!!! لینوکس که توسط Gentoo Foundation در مارس ۲۰۰۲ تحت گواهی GPL و به شکل رایگان ارائه گردید. آخرین نسخه پایدار آن ۲۰۰۵. ۰ و همانند Suse و Mandriva دارای هسته ۲. ۶. ۱۱ می باشد. نصب این توزیع نیز فاقد هر گونه واسط گرافیکی بوده و تمام فرآیند نصب آن باید بصورت دستی و مبتنی بر Document های همراه آن صورت گیرد. سیستم فایل پیش فرض آن توسط کار بر قابل تعیین بوده و تمام سیستم فایل های موجود در لینوکس را پشتیبانی می نماید.

  

 ۸ : توزیع Ubuntu
 لینوکس Ubuntu (اوبونتو)‌ در اکتبر ۲۰۰۴ توسط کمپانی Ganonical در آفریقای جنوبی و همانند اکثر توزیع های لینوکس تحت گواهی GPL عرضه گردید. اوبونتو که مبتنی بر Debian بوده و آخرین نسخه پایدار آن ۵. ۰۴ می باشد که Cd های Live آن نیز در بازار موجود می باشد.

  

 ۹ : توزیع MEPIS
 در سپتامبر ۲۰۰۳ توسط Waren Woodford و مبتنی بر توزیع Debian نوشته شد. MEPIS نیز تحت گواهی GPL و بصورت رایگان قابل Download از اینترنت بوده و آخرین نسخه آن Simple MEPIS 3. 3 می باشد. هسته آن ۲. ۶. ۱۱ بوده و سیستم فایل پیش فرض آن ext3 می باشد که در عین حال قابلیت پشتیبانی از سایر سیستم فایل ها چون JFS، UDF، NTFS، Reiser FS، FAT، ext3، ISO9660 را داراست
 این توزیع همانند Xandros تنها بر روی پلتفورم های X86 قابل نصب بوده و نرم افزارهای Open source تحت فرمت (Debian Package) deb. در ان قابل نصب و استفاده می باشند. مرورگر فایل MEPIS , Konquerer و محیط گرافیکی پیش فرض آن نیز KDE است.
 ۱۰ : Lycoris Descktop/ LX
 لینوکسی که تحت گواهی به نام خودش (Lycoris License) توسط کمپانی Lycoris در اواخر سال ۲۰۰۱ با قیمتی بین ۴۰ تا ۷۵ دلاربه بازار عرضه شد. این توزیع برگرفته از توزیعی به نام Caldera Open Linux بوده و آخرین نسخه پایدار آن ۱۰۴ می باشد. از معایب عمده این سیستم عامل، وجه اشتراک آن با دو توزیع قبلی است که عدم پشتیبانی از Multi Platform و پشتیبانی صرف از معماری x86 می باشد، که مانع از توسعه آن تحت سایر سیستم های موجود می گردد. هسته Lycoris، ۲. ۴. ۲۷ و بسته های نرم افزاری RPM را پشتیبانی می کند. محیط پیش فرض این توزیع KDE است و در حالت پیش فرض نیز شامل مجموعه نرم افزارهای Koffice می باشد.
 
 
 
  

 

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.